Världens snabbaste djur

Leopard

Du är inte ensam om du intresserar dig för hur snabbt olika djur springer. Många är nyfikna på vilka hastigheter olika däggdjur kan komma upp i, antingen på grund av vanlig nyfikenhet eller för att de vill veta mer om ett särskilt djur.

Du kanske ska ut på en vandring och vill veta mer om djuren där du ska vandra till exempel. Djur som lever på savannen intresserar många och du kanske också har googlat “hur snabbt kan en gepard springa?” eller “hur snabbt kan en leopard springa?”.

Men vilket är egentligen det snabbaste djuren i världen? Svaret är kanske inte lika enkelt som du kan tro. I själva verket är svaret olika om vi även räknar med djur som flyger eller djur som lever i vatten. Nedan följer lite spännande fakta om världens snabbaste djur.

Snabbaste däggdjuret

Det absolut snabbaste däggdjuret i världen är geparden. Anledningen till att de är så snabba är bland annat för att de har riktigt stora lungor, en svans som hjälper dem med balansen och även att de lyckas lyfta tassarna högt i luften när de springer.

Gepard hastighet

Hur snabbt springer en gepard? Jo, de kan springa upp till 100 km i timmen, men enbart en kort sträcka.

Snabbaste kattdjuren

Snabbaste kattdjuren

De flesta kattdjur kan komma upp i riktigt höga hastigheter. Jaguaren kan springa i runt 80 km i timmen och är alltså en riktigt snabb katt.

Kattdjur hastighet

 1. Gepard
 2. Jaguar
 3. Lejon
 4. Puma
 5. Leopard
 6. Tiger
 7. Katt

Några andra riktigt snabba kattdjur är bland annat leoparder och lejon.

Hur snabbt springer en leopard? De kan komma upp till ungefär 60 km i timmen.

Hur snabbt springer ett lejon? Lejon hastighet kan vara upp till 80 km i timmen.

Världens snabbaste hund

Nu vet vi vilka som är världens snabbaste kattdjur, men vilka är egentligen de snabbaste hundarna?

Greyhound hastighet

Den absolut snabbaste hundrasen är greyhound. De kan komma upp i ungefär 70 km i timmen. Hundkapplöpning har varit ganska populärt i Sverige, även om det har minskat lite de senare åren. De vanligaste raserna att tävla med är just greyhound.

Snabbaste djuret i världen

Snabbaste djuret i världen

Det absolut snabbaste djuren är pilgrimsfalken. De kan flyga i en hastighet på nästan 400 km i timmen. Detta händer när de dyker mot marken och de trycker sina vingar tätt mot kroppen och blir som ett spjut. När de flyger upprätt och horisontellt är de inte särskilt snabba.

Ingen annan fågel kommer riktigt nära pilgrimsfalkens toppfart. Den näst snabbaste fågeln är Taggstjärtseglaren som kan komma upp i en hastighet på ca 180 km i timmen.

Världens snabbaste fisk är en sorts spjutfisk vid namn marlin. Vatten skapar inte de optimala förutsättningarna för att kunna ta sig fram snabbt, men marlin har spjutformad, slank form som gör att de snabbt bryter sig fram. De har dessutom en stark och kraftig stjärtfena som hjälper dem att komma framåt. De kan simma i en hastighet på 130 km i timmen.

Andra snabba djur

Om du någon gång funderat på hur snabba olika djur är får du veta mer här. För referens kan det vara bra att veta att människor brukar kunna springa i hastigheter på strax över 40 km i timmen.

Djur som springer över 40 km i timmen:

 • Flodhäst
 • Hare
 • Älg
 • Struts
 • Elefant
 • Vildsvin
 • Häst

Hur snabbt springer en flodhäst?

När du ser en flodhäst på bild tänker du kanske inte att den ska vara direkt snabb. De är stora kraftiga djur som dessutom ser relativt klumpiga ut men de kan faktiskt springa nästan 50 km i timmen. Det är lite snabbare än människor.

Hur snabbt springer en hare?

Det finns flera sorters harar men den snabbaste kan springa nästan 70 km i timmen, andra sorter klara att springa ca 60 km i timmen. De är alltså riktigt snabba.

Hur snabbt springer en älg?

Du kanske också har sett en älg i naturen. De kan se riktigt hotfulla ut om de kommer springande och är ganska mycket snabbare än oss människor och de kan dessutom komma upp på hastigheter mellan 50 km – 60 km i timmen.

Hur snabbt springer en struts?

Många tycker att strutsar är lite obehagliga för att de verkar vara oförutsägbara men är du en person som är lite rädd för strutsar blir du knappast gladare av att höra att de även kan springa hela 70 km i timmen.

Hur snabbt springer en elefant?

Elefanter är faktiskt i princip jämnsnabba med människor. De springer ca 40 km i timmen. Det är kanske inte så konstigt att de inte tillhör de snabbaste djuren då de är stora och kraftiga. Vissa elefanter blir upp till fyra meter höga och väger runt fem ton.

Hur snabbt springer ett vildsvin?

Du har kanske sett ett vildsvin där du bor. De är relativt vanliga att råka stöta på till och med i bostadsområden. Många vildsvin är modiga och gillar att söka efter mat i exempelvis soptunnor. Vildsvin kan springa i ca 50 km i timmen och kan därför snabbt springa ifrån dig. De afrikanska vårtsvinen är nästan precis lika snabba som de svenska vildsvinen.

Hur snabbt springer en häst?

En snabb häst kan springa i nästan 60 km i timmen men världens snabbaste häst har uppmätt en hastighet på över 70 km i timmen.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla