Gullranka – Skötsel & information

En bild på en gullranka växt

Epipremnum aureum, även känd som Gullranka, är en växt med ett botaniskt namn Epipremnum aureum.

Gullranka

Gullranka är en vanlig husväxt med långa, efterföljande stjälkar som kan växa till 2,4 meter eller mer och är extremt lätt att odla.

För att hålla växten buskig och full, klippa tillbaka stjälkarna ett par gånger om året. Skärning strax efter en bladnod (den punkt där bladet ansluter till stammen) uppmuntrar stammen att förgrena sig, vilket resulterar i en fylligare växt.

De glansiga hjärtformade bladen börjar gröna och blir gula eller vita när de mognar. Medan denna växt tolererar svagt ljus väl, kan variationen på bladen blekna. Gullrankan ser bättre ut i ljus eller måttlig sol. Den växer bra under lysrör, vilket gör den till en enastående kontorsväxt.

Växt som rengör luften

Gullranka är en av de mest effektiva växterna för att eliminera formaldehyd från luften, som släpps ut från mattan och andra hushållsprodukter. Det är attraktivt, lågt underhåll och det renar klimatet.

Du bör också lära den att klättra uppåt. Epipremnum aureum, en trädklättrare i sin naturliga tropiska livsmiljö, har luftrötter som kan läras att klättra upp i mosspinnar eller tråd.

På våren är det dags eventuellt plantera om den om det behövs. Den kan piffas under våren genom att beskära vinstockarna och trimma upp till en tredjedel av stjälkarna. Om du vill hålla den tunn, plantera i dessa i en liten kruka.

Är Gulltranka giftig? Ja till vis del. Kalciumoxalater, som är giftiga för katter och hundar, finns i denna planta. Det kan orsaka extrem brännande i munnen, tungan och läpparna, liksom kraftig dregling, kräkningar och sväljbesvär om de konsumeras. Ring din läkare omedelbart om ditt husdjur har konsumerat Epipremnum aureum och visar sjukdomssymtom.

Gullranka – Golden pothos & Auremun 

Gullranka

Majoriteten av bladen är gröna. När löv inte får tillräckligt med sol tappar de sin variation. Placera din kruka på en plats där den kan få starkt, indirekt solljus. Var inte orolig om din växten producerar solida gröna blad. Det är normalt; när de mognar blir de mer varierade.

Stammarna är smala och har få löv. Stammar som får växa mer än 1,2 m skjuter ofta majoriteten av sina löv vid plantans rot. För att hålla pothos lövrika och fulla är det en smart idé att klippa långa stjälkar då och då. Att skära av mestadels nakna stjälkar på marknivå är ett alternativ.Löv som har vissnat Vissning förvärras av brist på fukt i jorden. Vattna denna växt dagligen, även om den snart kan återhämta sig efter en god drink.

Övervattning

Gula grenar och / eller löv. Det enda som kan förstöra Epipremnum aureum är övervattning. Mellan vattningarna, låt jorden torka ut lite. Är rötterna grumliga och gula? Detta är ett tecken på rotrot. Det är möjligt att övervattningen har gått för långt och ibland kan det bli svårt att rädda växten. Föröka stamstickor för nya växter om någon av stjälkarna redan är gröna och stabila, och ta bort den döende växten och den fuktiga jorden i detta fall.

Köp tips av Gullranka

Eftersom de alla är lätta att producera, välj en gullranka som tilltalar dig. Sorten ‘Golden Pothos’ är en vanlig gult färgad sort. Bladen av ‘Marble Queen’ är stänkte med grädde och de av ‘Neon’ är ljusgulgröna.

Om du vill läsa mer eller köpa en gullranka kan du göra det här!

Gullranka golden

Skötselråd Gullranka

Låt minst 2,5 cm jord torka mellan vattningarna. För att undvika fuktig smuts, använd en kruka med dräneringshål. Bladen blir gula och faller av om de är övervattnade.

Ljuset: får den att varierar från svagt till starkt, för mycket solljus få lövverket att brännas. Medan pothos tål att stå i svagt ljus, så blir den finare i starkt ljus då man får fler löv med bättre variation. Pothos får inte tillräckligt med solsken om stjälken är längre mellan bladen. Denna växt trivs under lysrör, vilket gör den till ett utmärkt val för en kontorsmiljö.

Luftfuktighet: Den trivs bra i luftfuktigheten som finns i ett genomsnittligt rum. Om luften är för torr kan det orsak bruna bladkanter. Ta reda på hur du gör det lättare för dina krukväxter att få mer fukt.

Temperaturen: Gullrankan trivs i 18 till 27 grader Celsius.

Jord: En allsidig krukväxtblandning med god konsistens.

Gödselmedel: Applicera ett neutralt vattenlösligt gödningsmedel utspätt med hälften varannan vecka från vår till höst.

Sticklingar av stammens spetsar rotar lätt i vatten, våt perlit eller vermikulit. Använd en 10 – 15 cm stjälkspets med ett minst ett par blad. Eftersom noden (där ett blad är anslutet till stammen) innehåller celler som expanderar rötter, klippa strax under det. Rotning tar minst fyra veckor.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla